Intervju med Lost Horizon

Intervju utförd av Stefan Lejon
Svar: Wojtek Lisicki


 

 1. I mitt tycke står ert debut album i särklass inom power-metal genren just nu. Är ni själva 100% nöjda med plattan?


  Tjena!

  Glädjande att Du känner så. Även om det inte riktigt är det som är våran största aspiration. Det är att lyfta Metal, riktig sådan till toppen och att väcka folket. Det är dessutom viktig att alla fattar nu redan i början att vi är ingen power metal band! Att bolaget skriver sån skit innan de tar reda på vad som gäller egentligen är utomjordiskt irriterande. (För resten ganska förvånande att göra sån miss när det resterande jobbet de gjort är soppas bra.) Vi har ingenting att göra med denna moderna trenden. Våra rötter är från 80-talet. Kärleken till metal och musiken generellt är sanningen personifierad här. Det att vi startade bandet "igen" handlar inte om att "nu är det dags för metal igen" som för de flesta banden. Jag hatar alla moden för pöbeln. Vi har länge velat att återuppliva våran formation av ideologiska skäll samt kärleken till Metal. Och vad det gäller vår stil, så om man nu skall namnge den med existerande termer, så har vi alltid varit ett True Metal band i benämningens sannaste betydelse. Denna standar red vi under för tio år sedan och det gör vi nu också. Dock skall vi nog så småningom utforma en helt egen benämning. Den saken är säker.

  Om plattan och dennes process skulle man kunna skriva en bok. En annan gång. Ja vi är naturligtvis extremt nöjda. Förutom grejer som bara jag hör och som jag skulle vilja fixa till/ändra/lägga till, så är vi maxnöjda. Annars skulle vi inte tillåta att den släpptes. Ingen skit ut på marknaden! Kvalité är det ända som gäller.

 2. Berätta lite om inspelningen. Hur funkade allt? Några komplikationer etc.?


  Komplikationer? Miljoner sådana. Men så är det alltid när man forcerar nya lösningar och "galna" idéer. Allting löstes dock med allas utomjordiska engagemang. Thanx guys!

  Material till debut albumet "Awakening The World" spelades in i olika studios i Göteborg/ Borås-trakten med anledning att uppnå det bästa möjliga resultat gällande diverse moment. Sessionen pågick från början av mars till mitten av augusti 2000.

  Följande studios sögs ut på möjligheter och kapacitet:

  Trummor – Studio Fredman, Göteborg
  Basgitarr – BMC/Meta 4 Music Studios, Göteborg
  Komp gitarrer – BMC/Meta 4 Music Studios, Göteborg
  Solon – Metalking Domain, Göteborg
  Keyboards – Studio Fredman, Göteborg
  Den instrumentala mixen – Studio Fredman, Göteborg
  Sång – Studio Mega i Bollebygd
  Slutmixen – Tremolo Music Studio, Göteborg
  Mastering – The Mastering Room, Göteborg.

  Att spela in hela materialet i en och samma studio skulle resultera i en garanterad plats på Lillhagens mest kända "instans". Och när det gäller mig som inblandad, då även alla andra parters tvångsdeportering. Men bortsett. För att göra ett bra studiojobb behövs tillämpning av några viktiga grundprinciper. Det går inte att vara tillräckligt objektiv när man suttit mellan samma väggar en längre period. Distansen är ett måste. Omväxlingen gör underverk. Tekniska skillnader är också av stor vikt. Olika studios lämpar sig bättre för olika moment, eller så är de begränsade, alltså otillräckliga. Sen, ju fler fräscha, objektiva öron desto bättre omdöme (på sätt och viss kan det naturligtvis vara förvirrande). Det är helt annan känsla att komma till ett nytt ställe. Svaren kommer av sig själva och arbetet flyter på. Det viktig är också att vissa människor bör undvikas. Det finns de som har en förödande tendens att förpesta din artistiska entusiasm, suga ut lusten att genomföra idéer för att slutligen ge "råd" som man sen ångar.

 3. Hur har responsen sett ut hitintills? Idel hyllningar eller? =)


  Inte direkt. Det är för tidigt. Skivan har precis kommit ut. Igår för att vara exakt. Ok då, förutom tidningarnas respons, som har i de flesta fallen varit maxade för att vara ärlig. Naturligtvis, en och annan sådan bestående av pundare har skrivit skit, men vem fan bryr sig. Personligen, så behöver jag inga superlativer, det ända som räknas att människor uppfylls av eufori och kraft.

 4. I pressutskicket står det att läsa att delar av Lost Horizon ingick i en tidig Hammerfall line-up. Skulle ni kunna reda ut detta ytterligare för oss?


  Ännu en IQbevis från bolaget. Vad gör man inte för att sälja fler skivor. En tidig HammerFall line up... Harre jävlar, kan inte nån hålla I mig så jag inte ramlar bakåt. Att några av HammerFalls medlemmar ingick i Lost Horizons line up är den ända sanningen. Fast det var innan vi bytte namnet. Det blev vi tvungna till efter alla dessa år på grund av nån tysk skit. Vi hette ju Highlander förut. Och då var Jocke, Stefan och Patrick med. Men det var länge, länge sedan.

 5. Daniel Heiman är det senaste tillskottet till sättningen. Vart hittade ni honom?


  En liten korrektur. Han är inte det sista tillskottet. Vi har skaffat två nya medlemmar efter Daniel. Dvs. Keybordisten Attila Publik och gitarristen Fredrik Olsson.

  När vi återförenades nu sist efter alla dessa år, började vi repa som besatta. Dock efter ett år började vi känna av sångens avsaknad. En kraftig sådan. Vi mindes, att det fanns En med en gyllene röst nånstans i de djupa skogarna i Boråstrakten. För länge sedan spelade vi på en fest med det band som han var med i då. Hans metalröst fick sin plats i minnesbanken. Han gjorde även lite annat som fick honom att bli mind, men det är för seppoloidiskt att nämnas här :-). Vi använde oss av våra Sherlock Holmes kvalitéer och fann honom. Det var Daniel. Han gick med på att hjälpa oss med inspelningen av tre låtar. Dock bara två av dem blev av på grund av tidsbrist av olika slag. Vi ville naturligtvis ha honom som en permanent sångare men han var ju med i Conviction, så det gick inte. Senare omständigheter gjorde att han blev med i alla fall. Fast det hände inte förrän den instrumentala delen var mer eller mindre färdig, då han hoppade rakt in i studion utan att ha någonsin hört låtarna (förutom de två han hjälpte oss med innan). Han skrek av smärta som genererades där med min piska, men han satte det! Djävlar, vilket gehenna han gick igenom. Men vilket jobb han gjorde! Precis som det hörs.

 6. Världen ligger just nu för era fötter i kraft av debut albumet. Känner ni att bolaget backar er fullt ut? Vad krävs för att ni ska lyckas ta över metal tronen?


  Framförallt rutin av alla slag. Vi har nya medlemmar och helt nytt utrustning. Det är mycket som behöver kollas och testas. Dessutom så lär vi bemöta an massa illa menande idioter på vägen, som måste tas hand om på ett eller annat sätt. Sen måste vi vänja oss vid alla stora arrangemang, där annorlunda "regler" gäller.

  Bolaget backar upp oss väldigt bra. Klantigt, men bra. De lär sig mer och mer om hur vi är. Det är skitviktigt för oss att de fattar att vi inte kan styras och att vi är maximalt målmedvetna. Jag tror att samarbetet kommer att bli lysande i fortsättningen. De tror på oss.

 7. Vad tycker ni om den heavy metal revival (som i och med nya förmågor som ni själva, Hammerfall och Edguy etc. och nytända gamlingar som Helloween och Gamma Ray) blossat upp under slutet av 90-talet och som fortsätter nu under det 3:e årtusendets inledning?


  Revival i sig älskar vi. Metal is king and will always be! Det är där vi föddes och alltid hoppades att skulle komma tillbaka. Det är där den riktiga andan av det som kallas rockmusiken har sin plats – i Metal! Trend däremot HATAR vi. Av alla slag! Speciellt jag. Satans pöbelpåhopp då det är dags att flyta upp på modets våg. Det är därmed DJÄVLIGT VIKTIGT att det snart kommer fler riktiga Metal band. Som oss, Virgin Steele, gammal Manowar ect. så det inte ballar ur som i black och death Metalen. Alla Ni som vet att ni är äkta, kryp fram nu!

  En annan sak. Jag bara väntar när idioter börjar sin grottmänniskosnack om att VI har hoppat på power metal vågen (och då kommer jag att sväva i virvlar av skratt) och att jag personligen inte är äkta eller annat skit för att jag först drev ett death Metal band, dvs. Luciferion och nu true Metal band Lost Horizon. Så alla er som har rövhålet för hjärnan vill jag upplysa om att ni har inte sett nånting alls än. Jag älskar metal i (nästan) alla dess former och kommer att göra musik under många olika skepnader. Och det oberoende vad bolaget, folket eller någon annan tycker. Jag har Metal inom mig och den skall framträda i olika former. Det behöver inte innebära ens rockmusik. Och dessa former kommer att bli många. Ni som inte fattar eller ser den gemensamma nämnaren inom Metal och andra stilar (som inte behöver innefatta distade gitarrer, men ändå har metalanda i sig), utan drar menlösa gränser och skapar intrig – FUUUUCK OOOOF!!! Det är innehållet som räknas inte formen. Formen är bara ett sätt för expression. Orkar inte höra det där crap om trohet till en stil och liknande. Snacka om idioti och begränsning.

  Vad det gäller den nya vågen av power Metal, så kan jag direkt säga att all Kiske-helloween Metal ogillar jag kraftigt. Orkar inte höra Helloween kopior, speciellt inspirerade av denna Helloween period och en sångare som jag anser har så tråkig röst att jag mår dåligt. Hansen var den ända som gällde. En riktig magi, en riktig ande. Jag glömmer aldrig… Virgin Steele skall ha en riktig HAIL för att "House of…" och "Invictus". Jag älskar vissa av deras arrangemang. Av de nya banden är Rhapsody det ända som jag tycker är riktigt bra och magisk. Och då bortsätt från all ren neo-klassicistiska barockpartier som jag HAAATAR! (Naturligtvis barockens arkaiska form älskar jag.) Sonata har också låtar och partier på första plattan som är grymma för att nämna ett nykomlingband! Annars, så kan jag inte påstå att jag har hört speciellt mycket. Sitter inte och uppdaterar mig varje dag på marknaden. De flesta banden suger dock kraftfullt.

 8. Har ni några turnéer inbokade än?


  Inga turnéer än. Vi orkar inte bry oss nu. Studion tog nästan kål på oss. Vi måste vila. Så länge är det bara festivaler som gäller. Den första och samtidigt den första officiella är med Rhapsody och Savatage i Paris den 30 mars.

 9. Har ni några avslutande ord att framföra till läsarna?


  Misären har gått för långt. Alla negativa aspekter, som tynger och trycker ner individen tycks vara på väg att nå någon sorts kulm. Det blir bara värre och värre. De flesta mår skit och ljuger för sig själva att de är lyckliga. Innerst inne så mår de illa så fort de öppnar ögonen på morgonen. Vi skall göra vårt bästa att andra på det. Det kan ni ge er fan på!

 10. Tack för intervjun och all lycka i framtiden!

  Tack själv Stefan. Ju mer som hjälper till, desto fortare kommer riktig Metal att ta över scenen igen. skit kommer SOM VANLIGT att reduceras bort med tiden. Ni sanna, med hjärnan och hjärtat på rätt ställe, kör hårt med en tornados kraft och låt inte er stoppas av undermänniskor av olika slag! Vi ses på giggen! Stay rebellian!!!

  Våran preliminära site: www.oncelosthorizon.com