Intervju med Martin Furängen i

- om Awakening The World, kommande skivan och hängivna Australiska fans


Efter lite mailkontakt med både band och promotionbolag så blev en intervju med Martin Furängen i Lost Horizon klar i samband med deras spelning i Örebro den 17 maj. Efter att ha träffat Martin och resten av bandet över en bit mat och en pilsner på klubben där spelningen ägde rum så begav vi oss iväg till hotellet där intervjun skulle ske innan förberedelserna inför den stundande konserten började.

Peter: Fet stil
Martin: Vanlig stil

Vi börjar bakåt i tiden, vad har hänt efter ert första skivsläpp? Har det blivit stora förändringar i livet?

Tyvärr inte! Dom där turnéerna har uteblivit nästan helt och hållet, det har bara blivit några mindre spelningar här och där i Europa och Sverige. Men ingen riktigt turné vilket suger ganska kraftigt. Det är ju att spela live som är roligast.


Var det 1998 när bandet bildades som ni tog namnet Lost Horizon?

Nej, egentligen tog vi namnet år 2000 faktiskt. Vi hette Highlander innan och har hetat de i alla år vi funnits. Vi har visserligen inte funnits alla år men till och från under en lång period. Och det hette vi även när vi skrev på kontraktet. Men när vi precis skulle släppa plattan och vi hade omslag och allt klart så visade det sig att det redan fanns ett pyttelitet okänt tyskt band som hette Highlander som redan släppt fem plattor. Det var tragiskt på ett sätt, men Lost Horizon är inte taget ur luften, det finns en tanke bakom det hela. Det känns ändå bra att ha ett sånt namn som Lost Horizon.

Vart kom namnet från?

Vi satt ganska länge och tänkte på vad vi ville säga och satt och letade i alla möjliga ordböcker. Lost Horizon ska egentligen tolkas som Once Lost Horizon, alltså den "en gång förlorade horisonten", både i musiken och även i livet som vi då för vår del får tillbaka genom musiken.

När förra plattan skulle släppas? Lade ni ner mycket arbete på den? Det är trots allt en väldigt stark debut.

Vi lägger alltid ner mycket arbete på det vi gör, vi är verkligen perfektionister och släpper inte ifrån oss någonting som vi inte är riktigt nöjda med. Vi satt ganska länge i studion och vi hade ganska mycket problem
"Vi lägger alltid ner mycket arbete på det vi gör, vi är verkligen perfektionister och släpper inte ifrån oss någonting som vi inte är riktigt nöjda med."
under inspelningen som gjorde att det drog ut på tiden. Det var ganska påfrestande om man ska uttrycka det med en underdrift. Det tog sammanlagt fem månader, det var inte effektiv studiotid men i kalendertid blev det, det till slut. Men resultatet är vi väldigt nöjda med.


Hur har då responsen från media och fans varit?

Den har varit oerhört positiv, överlag har det varit riktigt bra. Det finns självklart undantag, men oftast har man tyckt att det varit fantastiskt eller också så har man hatat det. I 95 procent av fallen har det varit det första. En stor överraskning var att den mest euforiska responsen kom från USA, vilket vi inte riktigt hade väntat oss. Plattan säljer inte direkt mycket där i och för sig eftersom det är en sån väldigt liten procent som lyssnar på den typen av musik men dom som gör det, utan undantag, har varit väldigt betagna. De allra bästa recensionerna kommer från USA och en hel del från Australien faktiskt. Så det har varit roligt och väldigt positivt.

Kan du några ungefärliga siffror på hur mycket plattan har sålt?

Runt 20 000, det är väl inte så mycket men acceptabelt för en debut i den genren. Vi anser väl att det skulle kunna vara en större siffra om vi haft en riktig turné och bättre promotion i vissa delar av Europa. Men promotion och turné går ju hand i hand. Skivbolaget kan gärna tänka sig att betala för en turné men det är inte dom som fixar det och vi har haft lite missflyt med att få tag i dugliga managers som bokar spelningar. Så det har inte alls blivit som vi önskade på den fronten. Men vi hoppas att det ska bli bättre.


Om vi fortsätter på samma spår ett tag till och talar om Awakening The World. Era texter är som jag tolkat det väldigt inspirerade av metal, har jag rätt?

Jag skulle vilja påstå att det handlar om att vakna upp och fatta läget.

Tycker ni att världen glömt bort vad riktig metal är och vad denna typ av musik innebär?


Det kan jag i viss mån hålla med om, det har blivit någon sorts experiment race med metal i stort. Antingen är det tysk power metal eller så är det någon slags hybrid. Det är väldigt sällan det kommer nåt nytt, nåt helt nytt som är bra. Dom här kopiorna på alla tyska power metal band låter ju i princip likadant. Det är kanske nåt enstaka band som sticker ut. Det finns hur många band som helst, alla ser likadana ut och alla spelar likadan musik. Den musiken som stil tilltalar mig inte särskilt mycket. Ofta är det ganska dålig kvalitet på musiken, det är dåliga låtar helt enkelt. Mycket duktiga musiker är det dock ofta. Det verkar som om det har gått en trend under senare delen av 90-talet att många skivbolag vill hoppa på trenden att ha ett power metal band i stallet, och då gärna tio stycken. Så det känns som om dom har signat väldigt många undermåliga grupper som dom inte skulle ha signat om dom inte ville ha sådana band. Så det har blivit någon slags övermättnad på marknaden, dom banden som faktiskt sticker ut får svårt att komma fram.

Det märks att med den uppsjö av band som finns på marknaden idag är många. Det skrivs ner i recensioner med mera. På sitt sätt tycker jag att det är bra att den kritiken ges.

Ja det är det. Det tillför inget nytt och de utvecklar inte stilen, de är bara ännu en kopia. På så sätt tycker jag att vi inte kopierar någon på något sätt. Till och börja med så lyssnar vi väldigt lite på ny sån musik. Jag personligen lyssnar väldigt mycket på klassisk musik, filmmusik och trance. Lyssnar jag på metal så är det gammal metal från 80-talet och kanske något från 90-talet, men det är lite.

Några favoriter?

Alla dom gamla riktigt bra banden, som basist har jag svårt att inte gilla Iron Maiden. Men även Judas Priest, DIO, Manowar, men då ska det vara gamla Manowar. Det nya är ingen hit. Accept lyssnade jag på en del.

Jag måste även nämna Riot, ett gammalt favoritband. Det kan vara en av orsakerna att vi går hem i USA eftersom själva "modet" i vår musik, själva tonaliteten vi använder, liknar den typen som många amerikanska 80-tals band hade. Vår musik är inte typisk europeisk metal anser jag och uppenbarligen är det många amerikaner som håller med om det. Även om vi naturligtvis har våra influenser härifrån, det är oundvikligt. För övrigt är materialet på Awakening The World ganska gammalt. Embryoformen till många låtar på plattan är från väldigt tidigt 90-tal, sen har dom omarbetats ganska mycket och utvecklats. Men det är ändå rätt gammalt. På nästa platta är materialet helt nytt och det skiljer sig en hel del faktiskt.

Har gruppen som sådan några specifika inspirationskällor du kan peka på?

Nej det har vi inte, alla de individuella musikerna har ju sina egna favoriter. Men den största inspirationskällan är nog filmmusik. Det är ju Wojtek som skriver nästan all musik. Jag har ingen låt med på första plattan men en med på den kommande. Vad det gäller honom och mig är den största inspirationskällan filmer och film i största allmänhet, och även dataspel för Wojtek. Man får så enormt många intryck genom filmen. Så det är därför jag och Wojtek lyssnar mycket på soundtracks, för mycket av den musiken är i klass med gammal klassisk musik. Det är inget specifikt band. Man har ju i och för sig lyssnat på en himla massa band genom åren, så man är undermedvetet influerad. Det är inget man kan komma ifrån med det finns ingen grupp man kan peka på som influens och definitivt inte på nya plattan. Den är väldigt eget utvecklat, den skiljer sig mycket.

 


"Vi har tillgång till studion dygnet runt vilket också är en förutsättning för att vi ska klara det på nio veckor."

Martin (närmast på bilden) angående inspelningen av den kommande plattan


Er image, berätta lite historik runt det och varför ni började med det.

Vi har haft en helhets syn på framförandet av musik i stort. Det är liksom inte så att vi vill pyssla med musik och kommer på att "just det ja, vi ska ha bilder och omslag också", utan det är en helhet för oss att allt hänger ihop och det finns en tanke bakom allting. Det här med målningarna är ett naturligt sätt för oss att förstärka helhetsintrycket även med det visuella. Personligen tycker jag att det är riktigt tråkigt att stå och kolla på ett band som till exempel ett av alla hundratals tyska power metal band som går upp med svart t-shirt och skinnbrallor. Det ser ut som vem som helst i publiken, det är inget särskilt. Jag tycker att man på nåt sätt har en skyldighet att ge lite mer än så. Det är ändå en upplevelse man vill förmedla när man spelar live och det är ju inte bara musik, för om det bara varit musik så behövde man inte se det live, då kan man lyssna på det. Det är närvaro och utstrålning, allt runtomkring, scenshow är otroligt viktigt, man ska ge allt man kan för att ge så många intryck som möjligt. Målningen är en förstärkning av vårt framförande.

Vad kan vi lyssnare förvänta oss av Lost Horizon nu när ni återigen är i studio och spelar in en ny platta? Berätta lite om den.

Det är inte riktigt samma tempo som det var på första plattan. Många låtar på Awakening The World var väldigt snabba. Det är inte samma tempo, dock är det är inte tal om några ballader, för det kommer det aldrig bli. Men det är ändå lite mer dynamik och gung i det. Det är mer livetänkande bakom det hela, att det ska vara mer publikfrämjande och även för oss på sen att kunna slappna av lite mer och röja. Det är en stor del av vår scenshow att röja. Sångslingorna och melodierna är väldigt utvecklade. Det är mer komponerade låtar. Vi repar aldrig, det är Wojtek som sitter hemma och komponerar alla instrument. Ingen av oss förutom Wojtek vet vad vi ska spela nu under inspelningen, vi får i princip spela efter noter.

Det är väldigt mycket dramatik, värme och VÄLDIGT mycket metal, det kan jag lova.

Kan du ge någon liten ledtråd angående den kommande skivan, låttitel, skivans namn eller nåt annat spännande?

Låttitlar och titel på albumet är något som tenderar att komma fram väldigt sent. Vi håller fortfarande på att skriva texter, det är en pågående process och de blir ofta inte klara förrän samma dag som sången läggs på.

Låttitlar blir klart i slutet av inspelningsprocessen, titeln på albumet brukar väl komma lite tidigare men den är ännu inte klar.


Har ni något uttalat koncept på nya skivan?

Vi har ju vårt koncept. Vår syn på världen, det är ju det som är grunden till det vi har att säga. Så det bygger på samma koncept som tidigare, men sen så kommer vi kanske att förändra temat något. Åt ett annat håll än sist. Vi ser ingen som helst poäng att upprepa sig, göra en kopia av vad vi redan gjort. Det är ju ganska vanligt förekommande att någon som gjort en hit försöker göra en hit till som låter likadant. Ibland blir den lika bra men vad är det för mening med det? Förändring är ett nyckelord för oss, förändring och utveckling, man skall inte sätta några gränser. Har man sagt att man måste sätta en titel nu så har man gjort en begränsning, man kanske kommer på en bättre titel två månader senare, man ska ta den som den kommer.

Blir skivan längre? Föregångaren var rätt så kort.

Den blir längre. Nu blir totala speltiden cirka 55 minuter, dock samma antal spår, det är ganska ointressant i sig då vi ser på skivan som en helhet. Så det blir 12 minuter längre än förra."Det är väldigt mycket dramatik, värme och VÄLDIGT mycket metal, det kan jag lova."
Martin angående nya skivan

Hur ser inspelningschemat ut?

Det är väldigt komprimerat. Sen vi konstaterade att vi var tvungna att släppa plattan i september för att få bäst tajming så var det bara att leverera plattan den första juli. Så då hade vi ett ganska klart schema på vad vi hade för tid på oss och vi drog ner det till vad vi som absolut minimum kunde dra ner inspelningschemat till. Det blev då två månader, maj och juni, ungefär nio veckor. Så de första tio dagarna har vi kört kompgitarr och bas jag och Wojtek, i princip dygnet runt. Så fort vi har haft helgens spelningar ska vi tillbaka till studion och fortsätta till de två sista veckorna i juni och vi har fullt upp hela tiden.


Håller ni fortfarande till i olika studios i Göteborgsområdet?

Ja, denna gång är vi i samma studio hela tiden. Vi har hyrt ett fristående hus och flyttat dit en ganska så omfattande studio. Vi bor där mer eller mindre och vi har tillgång till studion dygnet runt, vilket också är en förutsättning för att vi ska klara det på nio veckor.

Producerar ni skivan själva, eller har ni hyrt in någon producent?

Vi producerar själva. Men vi har en produktionstekniker som har hand om allt det administrativa och det är han som äger hela studion och som vi har hyrt utav. Han var inblandad i förra plattan också, då var det han och jag som stod för det administrativa, nu har vi överlåtit allt till honom. Så han får hyra alla lokaler, fixa all utrustning och sköta allt ljud, men det är vi som skapar soundet och producerar. Att vi ska jobba med en producent tror jag aldrig kommer att inträffa, det går inte. Vi vet precis vad vi vill plus att vi har svårt att ta emot andras åsikter om vad vi ska göra.


Skivan släpps alltså i september?

Ja, det är planen…


Vad tror och hoppas ni på när det gäller framtiden? Framför allt då efter september när nya skivan är släppt?

Vi håller på att ordna någon turné men om den blir en vecka eller en månad det vet vi inte ännu. Den bör äga rum i höst. Sen blir det promotion och 200 intervjuer (skrattar Martin fram). Jag tror vi gjorde 150 intervjuer i och med första plattan så det lär bli lite fler nu.

Finns det några tankar på några singel- eller videosläpp?

En video i all fall, om det blir någon singel vet jag faktiskt inte och om det blir det vet jag inte hur långt innan.

Video finns det definitivt planer på. Faktum är att denna platta är väldigt filmisk, vi har mycket filmtekniska tankar i huvudet när vi gör materialet och det vet man ju inte hur mycket man kan få utlopp för på en video, det tenderar ju att finnas en budgetgräns någonstans. Men vi har ett optimalt material att göra video på, vissa låtar är kanske lite väl långa men det finns en låt som är passar bra och mer eller mindre är gjord för att passa som video.

Vad har ni för förväntningar inför Sweden Rock Festival och morgondagens spelning på 2000 Decibel?

Festivaler är alltid roligt, det tenderar att bli mycket folk. Vi har spelat på tre festivaler tidigare. En i Paris där publiken inte alls visste vilka vi var. Jag tror spelningen var dagen efter vi hade släppt plattan. Men när vi började spela lyfte dom taket. Det är en helt annan känsla. Det är mycket varmare i mottagandet, passionerat, inte lika stelt som i Nordeuropa. Det var otroligt roligt att spela där. Vi spelade även på Wacken Open Air som också var väldigt bra. Ganska liten scen dock men det var fullt där vi spelade. Sen så spelade vi på Euro Rock, tyvärr lite för tidigt för att folket skulle ha vaknat.

Inför morgondagen har vi inga direkta förväntningar. Vi ger så mycket som möjligt, det är alltid vårt mål. Sen är det ju roligt om folk gillar det. Det har dom gjort hittills så vi ser mycket fram emot det. Sweden Rock är samma sak, det är större men morgondagen känns minst lika roligt. Det är egentligen inte storleken på stället som avgör utan det är responsen från publiken. Gillar publiken det är det toppen. Just festivaler drar en viss kategori människor, framför allt festivaler med en viss inriktning. Det skapar en bättre stämning.


Vad tror du om spelningen ikväll i Örebro?

Sist vi var här så var det bra, inte så mycket folk och de kanske inte röjde så mycket men ändå mer än de gör i Stockholm där de är väldigt stela. Men det finns självklart en liten skara fans som röjer extra. Men vi väntar oss inte direkt någon arena respons.

Tack för att du tog dig tid för en intervju, det var mycket trevligt. Har du några avslutande kommentarer till våra läsare?

Tack själv och lycka till med metal-only.com

"Förändring är ett nyckelord för oss, förändring och utveckling, man skall inte sätta några gränser."

 

Under eftersnacket så kom vi in lite på metal-onlys framtid och jag berättade bland annat om den kommande intervjun med australierna Vanishing Point. Martin Berättade då om en grupp landsmän till Vanishing Point hade åkt till Wacken bara för att titta på Lost Horizon och göra ett reportage till ett fanzine. Han berättade även om ytterligare ett gäng från Australien som bodde i London som i februari tog sig till Sala för att se Lost Horizon, imponerande måste jag säga.

Jag vill slutligen tacka Jenny på Zomba Records som hjälpt till med både intervju och med fotografier till denna intervju. Tack!

Peter Andersson

Startpage:
Interviews: